Bioscopen en filmtheaters kunnen snel open zonder testbewijzen

De overheid geeft aan dat een versnelde heropening van bioscopen en filmtheaters alleen mogelijk zou kunnen zijn via het zgn. ‘sneltesten’. Alleen bezoekers die over een geldig, negatief testbewijs beschikken mogen dan een filmvoorstelling bijwonen. De NVBF vindt dit uitgangspunt van de overheid niet passend en onnodig want bioscopen en filmtheaters bieden bezoekers en medewerkers een optimale, veilige (werk)omgeving.

Door het strikt volgen van het brancheprotocol zijn bioscopen en filmtheaters eerder geen brandhaard voor besmettingen gebleken. Sneltesten zijn niet nodig en werken drempelverhogend, daar waar de beslissing voor bioscoopbezoek veelal op het laatste moment wordt genomen. Bovendien verhoogt dit het risico juist omdat is gebleken dat sneltesten niet 100% sluitend zijn.
Een geactualiseerd protocol is veiliger.

De overheid is voornemens circa 100 sneltestlocaties te openen. Er zijn in Nederland 266 bioscopen en filmtheaters. Een belangrijk gedeelte van de sneltestlocaties zal waarschijnlijk op grote afstand liggen van een bioscoop of filmtheater hetgeen een andere, grote drempel zal zijn om tot spontaan bezoek aan een bioscoop of filmtheater over te gaan. Bovendien is de prijs en dekking van een sneltest nog een discussiepunt. Wij stellen als randvoorwaarde dat de sneltesten voor toegang tot bioscopen en filmtheaters in ieder geval gratis zullen zijn, omdat anders bezoekers deze moeite zeker niet zullen nemen vanwege het sterk opdrijvend effect op de prijs van een bioscoopbezoek.

Bij een openstelling zal het bezoek vrij snel oplopen, hetgeen betekent dat een flink aantal testen nodig zal zijn om zinvol en verantwoord open te komen. Een berekening laat zien dat de branche bij heropening minimaal 275.000 testen per week nodig zal hebben, dit aantal zal waarschijnlijk verder oplopen wanneer bioscopen en filmtheaters met minder restricties open kunnen. Op dit moment bestaat er onduidelijkheid over de verdeling van de beschikbare capaciteit aan sneltesten en lijkt de totale capaciteit onvoldoende.

Door de drempel van sneltestbewijzen is het de verwachting dat de bezoekersaantallen lager uit zullen komen dan tijdens de eerdere openstellingen met beperkende maatregelen, zeker wanneer andere beperkende voorwaarden nog steeds overeind blijven staan.

Verder blijft financiële ondersteuning (NOW, TVL) noodzakelijk, zowel voor de bioscopen en filmtheaters die open willen gaan met sneltesten als ook de plekken die er (noodgedwongen) voor kiezen om de deuren vooralsnog niet te openen.

Voor meer achtergrondinformatie, kijk op de website van de NVBF