Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

De NVBF onderschrijft de belangen van personen met een (fysieke) beperking. Ook voor personen met een beperking moet een gezellig bioscoop of filmtheaterbezoekje mogelijk zijn. Veel bioscopen en filmtheaters vermelden op hun website hoe het is gesteld met de toegankelijkheid van het gebouw, parkeergelegenheid etc. Zo niet, neem dan telefonisch contact op met de bioscoop of het theater van uw keuze.

De NVBF informeert haar aangesloten NVBF leden actief op het terrein van toegankelijkheid. Ook heeft de NVBF in 2019, in samenspraak met MKB Nederland, besloten om een eigen (branche) Actieplan op te stellen. Voor wie hier meer over zou willen weten, kijk op de website van MKB Nederland / Actieplan NVBF

De NVBF leden worden op gezette tijden actief geïnformeerd via de nieuwsbrieven en de website over wet- en regelgeving rond toegankelijkheid. Naast 'wat moet' worden ook simpele tools en nieuwe technische ontwikkelingen toegelicht.

Daarnaast worden de leden geïnformeerd over (gezamenlijke) campagnes en via speciale bijeenkomsten of op ledenvergaderingen bijgepraat over actuele ontwikkelingen. Op de ALV van 20 november 2018 heeft Nico Vertommen, verbonden aan Pathé bioscopen, de NVBF-leden geïnformeerd over hoe Pathé Nederland omgaat met toegankelijkheid, o.a. in hun samenwerking met Stichting Ongehinderd. Op de ALV van 22 november 2016 praatte Marianne Dijkshoorn (dé ervaringsdeskundige op het terrein van toegankelijkheid), de NVBF-leden bij over de ins en outs rond toegankelijkheid.

Voor specifieke groepen van bezoekers aan bioscopen en filmtheaters zijn er verschillende mogelijkheden, we lichten hier een aantal toe.

Earcatch en Sennheiser voor bezoekers met een gezichtsbeperking
Naast Earcatch, waarover hieronder meer te lezen is, zijn er ook aanbieders als Sennheiser die technische mogelijkheden bieden voor mensen met een visuele beperking.

Earcatch is de app die er voor zorgt dat blinde en slechtziende mensen een bioscoopfilm of tv-programma optimaal kunnen volgen met behulp van audiodescriptie. Via een koptelefoon horen ze een stem die precies beschrijft wat er tussen de dialogen door op het scherm gebeurt.

Gulian Nolthenius, directeur NVBF, stelde in 2015: “Met name de manier waarop Earcatch audiodescriptie beschikbaar maakt is een grote innovatie”. De techniek die de app gebruikt is namelijk audioherkenningssoftware (fingerprinting technology). Voorafgaand aan het bezoek aan de bioscoop of het filmtheater download de gebruiker het audiodescriptie bestand van de film die vertoont gaat worden. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af. Als er audiodescriptie voor een film in Earcatch beschikbaar is kan de app ook thuis gebruikt worden als de film wordt uitgezonden via televisie, dvd of video-on-demand. En juist deze slimme toepassing van de technologie maakt de app uniek.

Alle Nederlandstalige films die vanaf september 2015 zijn uitgebracht zijn beschikbaar in de app, een compleet overzicht van het aanbod is terug te vinden op de website van Earcatch, waar ook meer informatie over de app te vinden is. De app biedt ook audiodescriptie voor in het Nederlands nagesynchroniseerde films (zoals SING 2) en een heleboel Nederlandse series (zoals Wie is de Mol? en Boer Zoekt Vrouw).

De Nederlandse bioscoop- en filmwereld maakt met de komst van Earcatch in 2015 een flinke inhaalslag en behoort nu (samen met meer recente ontwikkelingen van o.a. Subcatch en SubReader) wereldwijd gezien tot de koplopers wat betreft de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Leden van de NVBF hebben in het najaar van 2015 meegewerkt aan de collectieve introductiecampagne “Samen naar de bios” om de nieuwe doelgroep hartelijk welkom te heten. Onder het motto “Samen naar de bios” zijn aanstaande Earcatch gebruikers uitgenodigd om gratis iemand mee te nemen naar de bioscoop of het filmtheater om een Nederlandse film voorzien van audiodescriptie te bekijken.

Subcatch, Sennheiser en ringleiding voor bezoekers die doof of slechthorend zijn
Door middel van technische voorzieningen zoals 'de ringleiding' of het systeem van Sennheiser kunnen bezoekers met een gehoorbeperking toch genieten van een voorstelling. Deze systemen zorgen ervoor dat slechthorenden met hun hoortoestel het geluid direct kunnen ontvangen, dus zonder storende omgevingsgeluiden.

De NVBF besloot in november 2019 een nieuwe app te ondersteunen met een eenmalige financiële bijdrage van 20.000,- euro, dat was Subcatch.
Subcatch is een app waarbij de ondertiteling in de app automatisch gelijk loopt met het beeld op het grote bioscoopdoek (de technologie is vergelijkbaar met Earcatch, dat hierboven beschreven staat). Nederlandse films zonder ondertiteling zijn niet te volgen voor doven en slechthorenden en met de nieuwe app van Subcatch wordt dit wel mogelijk. Voor meer informatie en een overzicht van het aanbod (van Nederlandse films) kijk op de website van Subcatch.

De NVBF draagt al deze systemen een warm hart toe en onderschrijft het belang van toegankelijkheid van de bioscoop en filmtheater voor mensen met een beperking.

earcatch_subcatch

SubReader voor bezoekers met leesproblemen (waaronder dyslexie)
SubReader is een platform waarmee mensen met leesproblemen, zoals dyslexie, ondertitels kunnen laten voorlezen bij films in de bioscoop en het filmtheater (ter indicatie: 7 tot 10% van de bevolking heeft dyslexie). In tegenstelling tot Earcatch en Subcatch moet de gebruiker wel een maandelijkse vergoeding betalen voor gebruik van de app.

SubReader begon oorspronkelijk in Denemarken en ondersteunt inmiddels meer dan 100 bioscopen, voornamelijk in Denemarken en Zweden. Technisch gezien komt er weinig bij kijken: de bezoeker downloadt SubReader op de eigen telefoon en beluistert de ondertiteling via de eigen koptelefoon. De bioscoop of het filmtheater dient wel toegerust te zijn met een server van SubReader. Daarnaast kan SubReader ook gebruik worden bij het kijken (en luisteren) naar films en series bij streamingdiensten. Meer informatie op de website van SubReader. Een gebruikersvideo is terug te vinden op YouTube.

SubReader betrad in 2021 de Nederlandse markt. DOK6 Cinema uit Panningen was de eerste Nederlandse bioscoop die is uitgerust met SubReader.