Samenwerking branche

 

De stichting is onder andere in het leven geroepen als tegenprestatie voor het handhaven van het lage BTW-tarief op toegangskaartjes ten bate van bioscoopvoorstellingen.

Het bestuur van Stichting Abraham Tuschinski Fonds heeft de nieuwe ATF Uitvoeringsregeling 2023 vastgesteld. Deze vind je hier.

Toelichting
Afgelopen jaar is het Btw-convenant Film geëvalueerd door het ministerie van OCW, het Filmfonds en de brancheorganisaties van bioscoopexploitanten (NVBF), distributeurs (FDN) en producenten (NAPA/NCP).

Dit heeft geresulteerd in het vernieuwde Btw-convenant film 2022. Daarnaast is het ATF-bestuur verzocht om de Uitvoeringsregeling 2020 fundamenteel te herzien. Betrokken partijen kwamen het volgende overeen:

  • Doel van ATF blijft het verstrekken van substantiële bijdragen om de productie van Nederlandse bioscoopfilms met een verwacht hoog publieksbereik te ondersteunen.
  • De uitvoeringsregeling moet transparant zijn en geënt zijn op een ‘automatische’, niet-inhoudelijke beoordeling; dit biedt betrokken partijen zo veel mogelijk zekerheid. De huidige, op competitie gestoelde aanvraagsystematiek, vervalt.
  • In de nieuwe systematiek vormt het bewezen bioscoopsucces van eerdere films het uitgangspunt.
  • Met ingang van 2023 wordt de afdracht van distributeurs en bioscoopexploitanten via resp. de FDN en de NVBF aan ATF jaarlijks geïndexeerd op basis van de gemiddelde procentuele prijsstijging van een bioscoopkaartje in het voorgaande jaar. (Tot en met 2022 ging het om een vast bedrag van € 0,15 per betaald bioscoopkaartje).

Meer informatie over de stichting en wijze van aanvragen? Kijk op www.abrahamtuschinskifonds.nl

Met de Jan Nijland Zilveren Roos blaast de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award een oude prijs nieuw leven in. Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Ingmar Bergman, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland.

Vanaf 2013 wordt de prijs weer jaarlijks uitgereikt aan een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om de bioscoop, via film (of andere cultuuruitingen), onder ieders aandacht te brengen. Ook de aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt. In 2020 heeft i.v.m. de coronacrisis geen uitreiking plaatsgevonden.

Meer informatie over de Jan Nijland Zilveren Roos Award via www.jannijlandzilverenroos.nl.

Winnaars van de Jan Nijland Zilveren Roos
2023: Cinekid Amsterdam
2022: Jos Stelling
2021: René Mioch
2020: i.v.m. de coronapandemie is er geen prijs toegekend
2019: Paul Verhoeven
2018: Riet Zegers en Jeroen Huijsdens
2017: Lauge Nielsen
2016: Gerben Kuipers
2015: Tim Kuik
2014: Ron Sterk
2013: Joachim Wolff
2012: Ad Weststrate

Winnaars van het Jan Nijland Zilveren Roosje
2023: Dick Smits
2022: João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues (Shortcutz Amsterdam)
2021: Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion (Filmtheater Kriterion)
2020: i.v.m. de coronapandemie is er geen prijs toegekend
2019: Martin Koolhoven
2018: Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes
2017: Dana Linssen en de Filmkrant
2016: Jan de Vries en Frank Groot
2015: Niels Büller en Thomas Hosman
2014: Kadir Selçuk en Alex Rutten
2013: Joep Caubo
2012: Frits Nieuwenhuizen

logo bio

Het Bio Vakantieoord is in 1927 door de toenmalige Bioscoopbond opgericht en ontleent daaraan zijn naam. Decennia lang zijn de collectefilmpjes in vrijwel alle Nederlandse bioscopen te zien geweest, in de jaren 90 van de vorige eeuw is er echter een einde aan deze collectes in de bioscopen gekomen. Vanaf 2012 is de samenwerking tussen Stichting Bio en de bioscoop- en filmwereld weer aangehaald, o.a. via een financiële bijdrage van de bioscopen en filmtheaters aan Stichting Bio. Tegenwoordig worden regelmatig collectefilms vertoond, met medewerking van bioscopen/filmtheaters en het publiek opgeroepen de stichting te steunen via www.steunbio.nl. Meer informatie over het Bio Vakantieoord en Stichting Bio Kinderrevalidatie via www.stichtingbio.nl 


Tussen begin 2011 en september 2012 zijn alle bioscopen en filmtheaters in Nederland voorzien van digitale projectie apparatuur. Het uniek publiek-privaat digitaliseringsprogramma Cinema Digitaal, geïnitieerd door de NVBF, de FDN en EYE heeft voorkomen dat ten gevolge van de transitie naar de digitale technologie een gedwongen sluiting van kleine filmtheaters en bioscopen in Nederland zou plaatsvinden.