100 jaar bioscoopbond

In 2018 vierde de NVBF het honderdjarig bestaan van de vereniging. In een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld boek wordt teruggeblikt op deze honderdjarige geschiedenis.

Start in Café Schiller, Amsterdam

In het herdenkingsartikel dat verscheen naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Nederlandse Bioscoop Bond beschreef Daniel Hamburger jr. (één van de oprichters en jarenlang voorzitter van de bond) de start als volgt:

'Geboren uit noodzaak, opgedrongen door omstandigheden.'

De aanleiding van de oprichting van de bond was de open brief van een Maastrichtse bioscoopexploitant die op 8 februari 1918 verscheen in het vakblad De Bioscoop-Courant, getiteld Een hulpkreet uit het Zuiden. Op initiatief van Hamburger jr. uit Utrecht verzamelde een groep bioscoopexploitanten zich een kleine week later, op maandag 11 februari 1918, in Café Schiller aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Daar begon de geschiedenis van de vereniging.

Begin 1919 verenigden ook de distribiteurs zich, in de Vereeniging van Filmverhuurkantoren, en ontstonden er in Nederland twee machtsblokken die tegenover elkaar stonden, maar ook vaak gemeenschappelijke belangen hadden. Begin 1921 werd een gezamenlijke geschillencommissie opgericht. Die samenwerking tussen beide verenigingen resulteerde al snel in een nieuw verband en op 18 juli 1921 werd de Nederlandse Bioscoop Bond opgericht. In 1937 traden ook de filmproductiebedrijven toe tot de bond en werd zo de hele sector vertegenwoordigd.

In de eeuw daarna werd de veerkrachtigheid van de bond op de proef gesteld. Daar zorgden onder meer de Tweede Wereldoorlog, interne conflicten, de filmkeuring, de komst van buitenlandse bedrijven, de opkomst van de televisie en later de videocassette en dvd en piraterij voor. Verandering kwam er in 1992, toen o.a. door Europese regelgeving de NFC werd opgericht en bioscoopexploitanten (en de Nederlandse filmtheaters), speelfilmproducenten en filmdistributeurs zich ieder in een eigen organisatie verenigden.

Een groot deel van het archief van de vereniging vindt u terug op de website film-bioscoopbranche.nl.

advertentie jubileumboek-1

Jubileumboek '100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland'

Op 17 februari 2018 werd door de NVBF het honderdjarig bestaan gevierd met leden en relaties en werd het eerste exemplaar van het voor deze gelegenheid door de vereniging uitgegeven jubileumboek uitgereikt: ‘100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland - van Nederlandse Bioscoopbond naar Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters’.

Aan het naslagwerk werkten vijfendertig auteurs mee, variërend van leden en medewerkers van de vereniging tot onderzoekers aan diverse universiteiten en andere experts. De redactiecommissie van de NVBF en het NVBF bureau verzorgden de coördinatie. Hoofdredacteur is Frans Westra, programmeur en historicus, onder andere bekend van het boek ‘Passie voor Cinema’. De beeldredacteur is Roloff de Jeu, die in de archieven van EYE vele pareltjes boven water heeft weten te krijgen.

Het boek is een naslagwerk waarin de hele geschiedenis, van de opkomst van de bioscoop in Nederland tot het huidige, door multiplexen gedomineerde, bioscoop- en filmtheaterlandschap aan bod komt. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vele uitdagingen en ontwikkelingen van de bond door de jaren heen, zoals het btw-convenant, de Commissie Nieuwe Zaken, de opkomst van de televisie en de teloorgang van de pornobioscoop. Ook wordt er voor het eerst in de geschiedenis uitvoerig door de vereniging stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die deze had voor het bioscoopbedrijf. Verder zijn in ‘100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland’ biografieën te vinden van coryfeeën van de bioscoopwereld van vroeger tot nu, zoals Abraham Tuschinski, Frits Strengholt, Piet Meerburg en Lauge Nielsen.

De inhoudsopgave kunt u hier downloaden.
Het persbericht bij de publicatie van het boek vindt u onder persberichten.

Vraag na of het boek nog te koop is via het NVBF bureau