Reactie van de NVBF op ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’

Amsterdam, 15 maart 2021 | Bioscoopbezoek is sinds jaar en dag populair vanwege haar toegankelijkheid. Toegankelijk in de zin dat het een gemakkelijk uitje is: relatief goedkoop en laagdrempelig. In het algemeen beslist een bioscoopbezoeker kort voor het bezoek of hij naar de film gaat en koopt 75% van de bezoekers het bioscoopkaartje binnen 24 uur voor de voorstelling. Door de prijsstelling is bioscoopbezoek voor alle lagen van de bevolking bereikbaar.

Met het invoeren van een testbewijs, zoals de wetgever die voorstaat via de ‘tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ wordt een enorme drempel opgeworpen voor de toegankelijkheid van bioscoopbezoek. Naar onze inschatting zal alleen een kleine groep van zeer fervente filmliefhebbers deze drempel accepteren. Daar komt bij de vraag waar de testlocaties zich bevinden. Moet een potentiële bezoeker eerst een paar kilometer afleggen voor een testlocatie dan zal zelfs de frequente filmliefhebber niet komen.

Minister de Jonge stelt dat “een testbewijs voor de horeca misschien niet zo geschikt is maar het gaat om grootschalige bijeenkomsten”. Een bioscoop biedt geen grootschalige bijeenkomsten. Een testbewijs als voorwaarde is funest voor de branche!

Voor de volledige reactie van de NVBF op het wetsvoorstel, klik hier.