Verbazing en onbegrip bioscoopbranche over mogelijk OMT-advies

Met verbazing heeft de bioscoopbranche kennis genomen van het mogelijke advies van het OMT om bioscopen en theaters tijdelijk te sluiten. Dit onbegrip komt voort uit een aantal harde feiten.

  1. De bioscoopsector is één van de weinige sectoren die de QR-check vanaf het begin keurig op orde had én actief controleert. Bovendien hebben de bioscopen met moeite extra personeel aan moeten nemen en extra kosten gemaakt voor deze controle. Minister Grapperhaus noemde bioscopen onlangs nog als het voorbeeld waar de Corona-check app goed was ingeregeld.
  2. Gedurende de gehele coronacrisis zijn er géén herleidbare besmettingen naar de bioscopen vastgesteld. Dit is te danken aan de continu goede naleving van regels binnen de bioscopen – waar veel extra personeel en budget voor is ingezet – en goede ventilatie. Daarnaast is bioscoopbezoek bij uitstek een veilig uitje, omdat men stil naast elkaar een film zit te kijken, waarbij er niet wordt gejuicht of bewogen. Het verbaast de branche dan ook ten zeerste dat er op dit moment geen enkele uitleg wordt gegeven waarom juist het sluiten van bioscopen en theaters bij zou dragen aan minder besmettingen.
  3. Voor de invoering van de QR-code heeft de bioscoopbranche fors gepleit voor het behoud van de anderhalve meter in de bioscopen. Dit is verworpen, waarna bioscopen een belangrijke rol hebben gespeeld in de acceptatie en doorvoering van de QR-code. Het kan niet zo zijn dat de branche nu wordt gestraft voor haar goede gedrag en als speelbal gebruikt wordt voor nieuwe maatregelen.