Tuschinski Festival Rotterdam, onthulling monument ter ere van Abraham Tuschinski

In Rotterdam is een kunstwerk als gedenkteken voor Abraham Tuschinski geopend in de vorm van een podium. David Hanemaayer, theatermanager bij Koninklijk Theater Tuschinski, was aanwezig bij de onthulling van het monument en blikt terug op LinkedIn.

Het Tuschinski festival meldt: Abraham Tuschinski was een ondernemer met een unieke stijl. Hij was een visionair die zijn publiek altijd verraste met nieuwe ideeën. Zo was hij de eerste die kinderopvang bij zijn voorstellingen aanbood. Daarnaast introduceerde hij ook het zomerabonnement, de rode loper premières en nachtvoorstellingen. Hij wilde avondvullende programma’s voor alle lagen van de bevolking, met een voor- en een hoofdfilm, een orkest, variété en stand-up.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Tuschinski zijn hele bioscoopimperium in Rotterdam door een bombardement op 14 mei 1940. Al zijn bioscopen in Rotterdam verdwenen en er herinnerde in Rotterdam weinig tot niets meer aan Abraham Tuschinski. Tot nu! In het Tuschinkipark wordt een kunstwerk als gedenkteken geopend in de vorm van een podium. Dit kunstwerk brengt mensen bij elkaar en verbindt op Tuschinskiaanse wijze. Het is een plek die ruimte geeft tot verbeelding.

Het podium is o.a. geïnspireerd op het Grand Theatre, eens gevestigd aan de Pompenburgsingel te Rotterdam. Het Grand Theatre was het paradepaardje van de stad. Hier stond het grootste wonderorgel van Nederland en met 1800 zitplaatsen was het tevens de grootste bioscoop van Nederland. Op het podium van het Grand Theatre werden naast de wereldberoemde sterren zoals Josephine Baker en Marlene Dietrich, ook de Rotterdammers gelauwerd die een bijzondere prestatie hadden geleverd. Tuschinski maakte iedereen belangrijk. Hier kreeg de gedachte dat niets onmogelijk is vorm. Tijdens het Tuschinski Festival vinden er concerten plaats op het podium.

bron: Tuschinski Festival Rotterdam