SUBCATCH – De app die beschrijft wat je niet hoort!

Het is de Week van de Toegankelijkheid en daarom delen we graag een update over Subcatch met jullie, de gratis app die bioscoopfilms toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Het is bijna een jaar geleden dat deze gelanceerd werd tijdens het IDFA in Amsterdam. Ben je even vergeten hoe het ook alweer werkt? Kijk dan hier nog even de video met uitleg.

Hoe staat het er nu voor? Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT) heeft in samenwerking met o.a. het Filmfonds afgelopen jaar haar best gedaan om voor zoveel mogelijks Nederlandstalige bioscoopfilms de ondertiteling voor doven en slechthorenden (OTD&S) in de app beschikbaar te stellen. Voor deze films is de ondertiteling via Subcatch te gebruiken vanaf de landelijke releasedatum. We ontvangen steeds meer positieve geluiden van gebruikers, want mensen zijn blij dat ze weer van Nederlandstalige bioscoopfilms kunnen genieten, zonder daarbij hun vrienden of familie te  hoeven storen tijdens de film.

Hoewel de afgelopen maanden zeer onstuimig zijn geweest vanwege de corona-maatregelen en het nieuwe aanbod voor de komende tijd nog beperkt en onzeker is, blijft SAVT juist nu, in de opstartfase van Subcatch, intensief contact onderhouden met producenten en distributeurs, om tijdige aanlevering van materialen te garanderen en de gebruikers goed te kunnen blijven informeren over het actuele aanbod. Om de bewustwording rondom toegankelijkheid bij zowel gebruikers als de industrie verder te vergroten, worden er door SAVT momenteel gebruikersvideo’s gemaakt. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt het belang van ondertiteling voor doven en slechthorenden in de bioscoop duidelijk inzichtelijk gemaakt.

Voor mensen met een auditieve of visuele beperking is een bezoekje aan de bioscoop soms nog een grote stap. Daarom is het belangrijk om goed te communiceren met gebruikers, op de hoogte te zijn over de apps en eventueel extra uitleg te kunnen geven. Om bioscooppersoneel hier verder in te ondersteunen, heeft SAVT speciaal voor bioscopen een infosheet en een handleiding gemaakt. Deze zijn te downloaden op de perspagina van Subcatch en op de perspagina van Earcatch (Earcatch biedt audiodescriptie voor blinden en slechtzienden). Hier vind je ook alle logo’s die te maken hebben met de apps en met toegankelijkheid. Deze kun je vrij gebruiken op je eigen kanalen, om aan te geven welke films toegankelijk zijn. We hopen gezamenlijk stappen te zetten op weg naar een toegankelijkere wereld, waarin ook blinden & slechtzienden en doven & slechthorenden kunnen genieten van alles wat de Nederlandse filmindustrie te bieden heeft.

Voor meer informatie kun je contact op nemen met SAVT via info@savt.nl.