Politiek: uitbreiding van de TVL voor bioscopen noodzakelijk!

Nadat bioscopen in 2020 al 15 weken volledige sluiting voor de kiezen hadden gekregen, volgde in 2021 nog eens totaal 24 weken volledige sluiting. Verder golden in geheel 2021 verschillende beperkingen met vanaf eind november zelfs een stapeling van maatregelen (het hanteren van het coronatoegangsbewijs, het toepassen van de 1,5m afstand en een sluitingstijd vanaf 17.00 uur) die ervoor hebben gezorgd dat het aantal bezoekers zelfs onder dat van 2020 uitkwam. De omzet 2021 ten opzichte van 2019 komt hiermee maar liefst 60% lager uit (2020 was ook al 56% lager ten opzichte van 2019). Bovendien zullen de bioscopen en filmtheaters voorlopig ook in ieder geval de eerste twee weken van 2022 alweer gesloten zijn.

De NVBF is namens haar leden dankbaar voor met alle steunmaatregelen. De NOW en TVL hebben zeker geholpen en dat was keihard nodig om overeind te blijven. Doordat de NVBF leden werden geconfronteerd met bijvoorbeeld controle op ctb moest er extra personeel worden aangenomen. Deze mensen zijn inmiddels gevonden en in dienst. Om deze mensen aan boord te kunnen houden is niet alleen een verlenging van de NOW noodzakelijk. Het is noodzakelijk dat met betrekking tot de NOW Q1 2022 de referentiemaand op oktober 2021 wordt gesteld zodat dit beter aansluit bij het huidige personeelsbestand.

Hoewel het kabinet heeft aangegeven dat steunpakketten worden doorgetrokken, ook in het 1e kwartaal van 2022, is de TVL voor het grootste deel van de bioscoopmarkt niet meer beschikbaar. Op dit moment komt nog maar 20% van de bioscoopmarkt in aanmerking voor de huidige TVL-regeling vanwege het subsidieplafond dat aan de TVL-regeling verbonden is. Het demissionaire kabinet zegt dus wel dat er TVL steun beschikbaar komt, echter, voor 80% van de bioscoopmarkt geldt dat inmiddels al niet meer. En naar verwachting zullen door de subsidie in Q4 2021 nog meer MKB bioscoopbedrijven tegen het subsidieplafond dat rust op de TVL-regeling aanlopen en in Q1 2022 zullen nog meer bedrijven hier tegen aan gaan lopen. Dat moet echt anders! De branche heeft de crisis tot nu toe grotendeels doorstaan en tegelijkertijd veel teruggedaan voor mens en maatschappij. Maar dit kunnen we alleen nogmaals doen als ook nu een gedeelte van de vaste kosten wordt gecompenseerd. De NVBF roept de politiek dan ook op om het huidige steunplafond substantieel te verhogen om mogelijke faillissementen te voorkomen.

De NVBF wil graag met het ministerie van EZK meedenken over de wijze waarop de TVL-regeling dusdanig vorm kan krijgen dat een belangrijk deel van de bioscoopmarkt daar weer gebruik van kan maken.

Wij rekenen op uw steun!