PB: 1,5 meter geen oplossing voor bioscopen en filmtheaters

Amsterdam, 23 juni 2020

Met ingang van 1 juli mag, als de politiek daar een definitief besluit over heeft genomen, per bioscoopzaal 100 bezoekers worden toegelaten. Van 1 juni tot 1 juli was dit nog gesteld op een maximum van 30.

Dat lijkt heel mooi maar helaas pakt dit in de praktijk heel anders uit.

NVBF-directeur Gulian Nolthenius daarover:

‘In Nederland heeft een bioscoopzaal gemiddeld tussen de 150 en 160 zitplaatsen. Door de 1,5 meter bepaling mogen maximaal 50 bezoekers worden toegelaten tot een zaal’.

Dit heeft Jacco Vonhof (voorzitter van MKB-Nederland) gisteravond in het RTL-programma “ Beau “ nog als voorbeeld aangehaald.

Nolthenius daarover:

‘Het voorbeeld van Vonhof geeft helder aan waar het om gaat op dit moment, namelijk dat bioscopen en filmtheaters in heel zwaar weer terecht gaan komen. Er moet dus iets gebeuren, anders is het te laat en gaan we te maken krijgen met veel faillissementen in onze branche’

De NVBF is van mening dat er binnen de 1,5 meter economie oplossingen mogelijk zijn die per 1 juli ingevoerd kunnen worden.

Nolthenius daarover:

‘Nu mogen bezoekers niet op iedere stoelenrij plaatsnemen. Hierdoor kunnen minder bezoekers plaatsnemen in een zaal terwijl dat helemaal niet hoeft. Bezoekers kijken immers één kant op, richting het filmdoek.
Door rekening te houden met de 1,5 meter bepaling tussen de bezoekers op één rij (en de andere ruimten in de bioscoop) voldoen we aan de uitgangspunten van de overheid’.

Bioscopen beschikken over ventilatie systemen waarbij verse lucht de zaal wordt ingeblazen.

Nolthenius:

Zoals we weten draagt, vanwege wat is bepaald in wet- en regelgeving, een continue verse lucht in de bioscoopzalen eraan bij dat de kans dat (bacteriën of) virussen zich verspreiden minimaal is. De NVBF staat niet onwelwillend tegenover een onderzoek op dit terrein door een onderzoeksinstituut als bijvoorbeeld TNO’.

Verder, zo stelt de NVBF, is er perspectief nodig. Daarom heeft de NVBF een ‘plan van aanpak’ opgesteld voor de komende maanden.

Nolthenius:

‘Vanaf 1 juli tot 1 augustus moet het mogelijk zijn dat we in ieder geval 100 bezoekers per zaal kunnen en mogen toelaten. De goede ventilatie in bioscopen, gekoppeld aan het loslaten van de  stoelenrij bepaling, maakt dit mogelijk.

Vanaf 1 augustus willen we werken met een combi-systeem zoals dat nu al geldt in België en Frankrijk: per zaal mag 50% van de stoelen worden bezet (Frankrijk) en ieder geval kunnen 200 bezoekers per bioscoopzaal worden toegelaten (België).

In de periode van 1 september tot 1 oktober zal 75% van de stoelen bezet kunnen worden om tenslotte per 1 oktober weer over te kunnen gaan tot een volledige bezetting.

Nolthenius:

‘De NVBF trekt graag op met andere branches die vooruit willen denken, al of niet aangesloten bij MKB-Nederland en VNO-NCW. De NVBF-leden zijn bereid om deel te nemen aan (TNO - ) onderzoek over zaken als ‘ventilatie’. Meten is weten en goed onderzoek kan ons daarbij behulpzaam zijn.

Maar niets doen, dat moeten we niet willen. Dat leidt er alleen maar toe dat we te maken gaan krijgen met een afbraak van de Nederlandse Cinema.

Aan de politiek dan ook het dwingende verzoek om komende woensdag 24 juni positief te reageren op het plan van aanpak van de NVBF’.

Download dit bericht als persbericht in pdf via onze pagina Persberichten.