Olsberg rapport van het Nederlands Filmfonds over de zichtbaarheid van de Nederlandse speelfilm

Nederlandse speelfilm verdient meer zichtbaarheid - gezamenlijk plan van aanpak nodig. Zaterdag 23 september jl. is tijdens het Nederlands Film Festival een onderzoeksrapport over de internationale prestaties van de Nederlandse speelfilm gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse speelfilms minder succes hebben in het buitenland vergeleken met speelfilms uit België, Denemarken, Oostenrijk en Zweden. Nederlandse speelfilms blijken hoofdzakelijk een Nederlands publiek te trekken. Ook valt op dat van de onderzochte landen Nederland de meeste speelfilms produceert. Het rapport laat daarnaast zien dat er talent in ons land is met een groot potentieel en dat er kansen zijn om onze internationale positie te versterken.

Het Filmfonds ziet het rapport als een vertrekpunt voor een gesprek tussen alle partijen in de sector. Lees meer achtergronden en download het rapport hier

Holland Film Nieuws schreef een artikel over het onderzoek: Onderzoek legt pijnlijke positie Nederlandse speelfilm bloot. Ook in het NRC verscheen een artikel, met de kop: Nederland produceert veel films, maar met amper internationaal succes.