NVBF-reactie op investeringsverplichting van 3%

Amsterdam, 30 november 2020

Tot en met 26 november 2020 was het mogelijk om via een externe consultatie te reageren op het 'concept wetsvoorstel investeringsverplichting Nederlandse films'. De NVBF heeft ook een reactie gegeven op het wetsvoorstel. Enkele elementen uit de reactie, brief van de NVBF:

Het wetsvoorstel, dat erin voorziet dat bioscopen 3% van hun omzet verplicht moeten investeren in Nederlandse films, dateert uit de periode van voor de corona-uitbraak. Op geen enkele wijze wordt met de coronamaatregelen rekening gehouden. De branche heeft te maken met een omzetverlies die zijn weerga niet kent. Alleen al voor het jaar 2020 wordt dit geschat op zo'n 300 mln. euro. 

Het duurt t/m 2025 voordat de Nederlandse cinema weer wat zal zijn hersteld. Het is dan ook extra wrang dat er nu een wetsvoorstel ligt met een investeringsverplichting van 3% op de omzet voor de Nederlandse cinema.

De NVBF vindt het bestuurlijk onbehoorlijk dat zo snel volgend op de ondertekening van het nieuwe film-convenant uit 2018, en zonder dat er een evaluatie heeft plaatsgevonden, er nu een investeringsverplichting onze kant opkomt. 

Voor wie de gehele reactie, de brief van de NVBF, wil nalezen: download hier.