Nieuwe Vereniging Van Filmhuizen (VVF) opgericht

Persbericht
Nijmegen, Dongen, Amsterdam 24 januari 2022

Een nieuwe vereniging voor Nederlandse filmvertoners is opgericht: De Vereniging Van Filmhuizen. Kleinschalige filmhuizen-filmtheaters die structureel maar niet dagelijks vertonen kunnen lid worden.

Met de oprichting van de VVF wordt een hiaat opgevuld. Het ontbrak in Nederland nog aan een kennis- en lobbyplatform specifiek voor de kleinere filmvertoners. De filmvertoners die vrijwel altijd onbezoldigd, zonder winstoogmerk maar wel professioneel hun films vertonen. De filmvertoners die zich vooral in kleinere steden en dorpen bevinden op de plek waar ook hun publiek geaard is. Deze filmvertoners hebben andere belangen, andere werkwijzen en begeven zich in een andere omgeving dan de bioscopen en de dagelijks vertonende grootstedelijke filmtheaters. Dat levert andere mogelijkheden maar ook problemen en dat vraagt dus om een andere benadering. Dat kan nu gezamenlijk. Daar is de VVF nu voor.

De VVF is opgericht om de kleinschalige filmvertoners met raad en daad bij te staan, zonder verplichting maar vanuit hulpvaardigheid, en om voor hun belangen op te komen, om de mooie taak en functie van de kleinschalige vertoning beter voor het voetlicht te brengen. De vereniging is dus zowel naar binnen als naar buiten gericht, beide in de positieve zin van het woord. En dat is nodig want alhoewel er meer en meer kleine filmvertoners zijn, wordt de positie van de kleinschalige vertoner ook meer en meer bedreigd door andere verdienmodellen, door technische ontwikkelingen en soms door overheidsbeleid.

De VVF is geen concurrent van andere belangen- of brancheorganisaties. Het is een aanvulling. Het grootste deel van de kleinschalige filmvertoners kan geen lid worden van de al bestaande organisaties. Als ze al lid kunnen worden dan ontbreekt het daar veelal aan kennis over filmvertoners die zich aan het uiteinde van het fijnmazige netwerk van filmvertoning in Nederland bevinden. Deze ‘kleintjes’ worden veelal over het hoofd gezien en dat gaat veranderen.