Nieuwe Filmfonds-regeling beloont exploitanten

Holland Film Nieuws bericht over de nieuwe regeling van het Nederlands Filmfonds ter ondersteuning aan de Nederlandse film én de bioscopen en filmtheaters, de Full Circle Vertoningsregeling:

"Nu er zoveel nieuw filmproduct op het punt staat de bioscopen en filmtheaters te bereiken is het extra belangrijk om Nederlandse films een grotere zichtbaarheid te geven. Reden voor het Filmfonds om een nieuwe ondersteuningsregeling te introduceren: de Full Circle Vertoningsregel.

Met de Full Circle Vertoningsregel gaat het Filmfonds bioscopen en filmtheaters belonen die Nederlands product inzetten. Voor elke betalende bezoeker van een Nederlandse speelfilm, documentaire of lange animatiefilm krijgt een vertoner 1 euro steun. Zodra het aantal aanvragen de 100.000 bezoekers overschrijdt, wordt 100.000 euro naar rato verdeeld onder alle aanvragers.   

Bioscopen moeten wel lid van de NVBF zijn en de films moeten met een reguliere realiserings- of incentive-bijdrage tot stand zijn gekomen. De Full Circle Vertoningsregeling is een voortzetting van een pilot uit 2019. Toen betrof het alleen steun aan grote filmtheaters en was het bedrag kleiner: 0,25 euro per betalende bezoeker. In de nieuwe situatie wordt dus flink meer geld uitgekeerd. Exploitanten kunnen ook aanvragen indienen voor films die nog uit moeten gaan.

De Full Circle Vertoningsregeling is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Eerder lanceerde het Filmfonds al de Full Circle Distributieregeling, waarmee filmdistributeurs een aanvraag kunnen doen voor een verhoogde basis- of matchingsbijdrage om de zichtbaarheid van Nederlandse films in de bioscopen te vergroten."