HFN: Sluiting dreigt voor The Movies

HFN doet verslag van de situatie bij The Movies in Amsterdam:

Vorig jaar kwam er nog een recordaantal bezoekers, maar dit jaar staat het oudste arthouse in Amsterdam er veel slechter voor. Sterker nog, vanwege de anderhalvemetermaatregelen is het niet meer rendabel en dreigt The Movies nog voor het einde van het jaar de deuren te moeten sluiten, zo meldt exploitant Kadir Selçuk.

Kadir doet zijn sombere verhaal op de website van de Amterdamse Kunstraad, waar veel vertegenwoordigers van culturele instellingen vertellen hoe het hen momenteel vergaat. Zo ook Movies-exploitant Selçuk. Samen met Alex Rutten is hij sinds 2013 exploitant van de FilmHallen in Amsterdam-West en The Movies op de Haarlemmerdijk. Echt gezellig gaat het in laatstgenoemde theater niet meer worden, zo meldde hij. ‘De bezoekers komen onze theaters binnen via een aangewezen route, mogen dan nog net even snel een kopje koffie pakken, waarna ze meteen een grotendeels lege zaal in worden geleid om na afloop zo snel mogelijk weer te vertrekken.’

Met inachtneming van alle maatregelen kunnen er nu nog maar tussen de tien en zestig bezoekers in de zalen. Dat levert zelfs in de meest optimale situatie verlies op, zeker omdat voor de dure locatie de volledige huur moet worden betaald. Selçuk: ‘Op deze manier redden we het uiterlijk nog tot december. Daarna vallen we om.’

The Movies is de oudste nog in gebruik zijnde bioscoop in Amsterdam. Het theater stamt uit 1912, telt vier zalen en wordt vanwege het schitterende art-deco-interieur ook wel Klein Tuschinksi genoemd. Vorig jaar was een topjaar voor The Movies: er werden 150.000 bezoekers verwelkomd.

Hoewel The Movies zonder subsidie draait, hoopt Selçuk dat de gemeente vanwege de status van het arthouse alsnog tot steun zal overgaan.

Update 22/06/20 08:00

Er is inmiddels een petitie gestart om The Movies van de ondergang te redden, zo meldt het ANP. De petitie werd binnen twee dagen al door 20.000 mensen ondertekend. Het initiatief werd gesteund en gedeeld door tientallen BN'ers, onder wie acteurs Georgina Verbaan, Huub Stapel, Ruben van der Meer en Thijs Römer, regisseurs Eddy Terstall en Martin Koolhoven.