HFN: Noodklok voor Amerikaanse bioscopen

door Jeroen Huijsdens

In de Verenigde Staten hebben de bioscopen de noodklok geluid. In een brief aan het congres vraagt de belangenvereniging voor bioscopen, NATO, om steun voor de zwaargetroffen sector. Als die uitblijft verdwijnt een deel van de bioscopen. De brief is ook ondertekend door gerenommeerde filmmakers als James Cameron, Martin Scorsese, Sofia Coppola, Greta Gerwig en Alejandro Gonzalez Iñárritu.

'Absent a solution designed for their circumstances, theaters may not survive the impact of the pandemic', schrijft the National Association of Theater Owners (NATO) in de brief aan de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Volgens cijfers van NATO heeft 93% van de Amerikaanse bioscopen in het tweede kwartaal een verlies geleden van 75% door de coronacrisis. Als de situatie onveranderd voortduurt zal 69% van de kleine en middelgrote bioscopen failliet gaan en gaat 66% van het banentotaal verloren.

De briefschrijvers wijzen de politiek op twee steunmaatregelen die de sector moeten kunnen helpen: de CARES Act en de RESTART Act.

De brief is ook ondertekend door de belangenvereniging van de filmstudio's, de MPA, de Director's Guild of America en een groot aantal filmmakers, waaronder naast de al genoemde makers ook Bond-producent Barbara Broccoli, Clint Eastwood, Susanne Bier, Pedro Almodóvar, Wes Anderson, Steve McQueen, Sam Mendes en Taika Waititi.

De complete brief is hier te lezen.

Het hele artikel, en meer, op de website van Holland Film Nieuws.