Groot proces illegaal streamen: IPTV strafzaak

Vorige week kwam het grootste proces naar illegaal streamen, een IPTV* strafzaak, in het nieuws. Het draait om een illegale streamingdienst met ruim 1 miljoen klanten in Nederland, zij konden tegen zeer lage kosten kijken naar films en series van verschillende streamers.

De strafzaak is het gevolg van de aangifte van Stichting Brein in 2020 (lees hier meer). Dit is ook voor ons een heel belangrijk dossier aangezien het gaat om de beeldvorming v.w.b. de prijs voor content en de bereidwilligheid geld te besteden aan legaal aanbod. De NVBF steunt Stichting Brein financieel. We blijven dit dossier ism Stichting Brein volgen.

Lees meer over deze strafzaak via de website van  BREIN en kijk het item bij Shownieuws (d.d. 17-8-2023, vanaf minuut 27:32).

Explainer: IPTV gebruikt verschillende technieken om tv-kijken via je internetaansluiting mogelijk te maken. Het tv-signaal wordt eerst omgezet naar een compact digitaal signaal, en daarna via internet verstuurd. Er is een legaal aanbod van IPTV, zoals NLZIET, en een groot illegaal aanbod. Volgens onderzoek van Bournemouth University (2021) heeft Nederland met 8.2% het hoogste percentage illegale IPTV-gebruikers in de EU. Met een gemiddelde prijs van 5.35 euro is in totaal 68.7 miljoen euro uitgegeven aan illegale diensten in plaats van aan legale abonnementen.