Géke Roelink ontvangt 'Achievement Award' van internationale koepelorganisatie UNIC

Brussel, New York - 20 april 2022

Vandaag is bekendgemaakt dat Géke Roelink, directeur-bestuurder van Filmhuis Den Haag, de 2022 UNIC Achievement Award ontvangt op donderdag 23 juni tijdens CineEurope in Barcelona. Deze prijs wordt ieder jaar toegekend als erkenning van toewijding en dienst aan de filmvertoning binnen Europa.

Lees het hele persbericht (in het Engels) op de website van UNIC.

Uit het bericht:

"Géke Roelink heeft haar carrière gewijd aan het samenbrengen van gemeenschappen via de gedeelde ervaring van het witte doek. Zij is al meer dan 20 jaar een sleutelfiguur in de Nederlandse filmindustrie en sinds 2011 algemeen directeur van Filmhuis Den Haag. Onder haar leiding is de arthouse bioscoop gevestigd in Den Haag uitgegroeid tot een van de meest succesvolle filmtheaters van Nederland met ongeveer 320.000 bezoekers per jaar, waaronder 20.000 studenten en scholieren.

Géke gelooft dat film en bioscoopbezoek een cruciale rol speelt in sociale integratie en dat zij cruciaal zijn voor een harmonieuze samenleving. Haar inspanningen hebben Filmhuis Den Haag in het centrum van het Haagse culturele leven geplaatst en het lokale filmtheater tot een knooppunt voor sociale en culturele uitwisseling gemaakt. Het is dan ook daarom dat het Filmhuis Den Haag in 2015 de Europa Cinemas Award ontving voor Beste Programmering.

Géke is gespecialiseerd in filmprogrammering, marketing en cultureel management. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en volgde ook een leiderschapsprogramma bij De Baak as onderdeel van haar leiderschapsontwikkeling.

Haar eerdere rollen waren onder meer Sectormanager Presentatie bij Eye (Filmmuseum, 2002-2010) en Programmaleider Studievoorlichting en Marketingcommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam (1998-2002). Daarnaast was zij onder andere bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (2013-2020) en is zij momenteel adviseur van de Raad van Cultuur en lid van de Raad van Toezicht van het Imagine Film Festival. Ze is ook mentor geweest in het UNIC Women's Cinema Leadership Programme."