DeTijd: Belgische cinema's waarschuwen: '1.250 banen op het spel'

De Belgische bioscoopsector vraagt dringend steun. Door de coronacrisis zijn 1.250 banen bedreigd, zegt de Federatie van Cinema's van België (FCB) in een open brief aan verschillende ministers, ondertekend door 113 spelers uit de bioscoopsector.

De coronacrisis heeft volgens de FCB 'catastrofale gevolgen' voor de Belgische bioscopen, die in totaal al 6,5 maanden hun deuren moesten sluiten. 'De economische gevolgen zijn dramatisch: veel directe en indirecte arbeidsplaatsen worden bedreigd, terwijl de sector zich al in een kwetsbare positie bevond', benadrukt Thierry Laermans, de secretaris-generaal van de FCB.

210 miljoen verlies: Het totale verlies voor de bioscoopsector in 2020 wordt geschat op 210 miljoen euro. Elke bijkomende sluitingsmaand betekent een extra verlies van 25 miljoen euro.

[...] In de open brief benadrukt de FCB dat sociaal contact, ontspanning, cultuur en het delen van emoties meer dan ooit nodig zijn in deze uitzonderlijke tijden. 'De bioscoopbezoekers kennen ons protocol en hebben het in de voorbije zomer al gevolgd: het verplicht dragen van een mondmasker en een gegarandeerde veilige afstand op elk moment. Geen enkele broeihaard van Covid-19 kon worden herleid tot een bioscoopzaal', zegt Laermans.

Lees het hele artikel op de website van De Tijd.