coronamaatregelen per 20/9: reactie Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters

Het voornemen van de regering om per 20 september verder te versoepelen pakt onbedoeld averechts uit voor de bioscoopbranche. De introductie van ‘checken voor toegang’ zal een substantiële drempel opwerpen voor het meest toegankelijke uitje. De vaccinatiegraad onder jongeren en jongvolwassenen en specifiek in de grote steden (waar de grootste bioscopen zich bevinden) ligt veel lager dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast blijkt uit eigen onderzoek dat met name deze jongeren niet bereid zijn te betalen voor een toegangstest. In landen waar deze maatregel is ingevoerd zijn de bezoekersaantallen tussen de 40% en 60% gedaald ten opzichte van een jaar met regulier bezoek. Wij verwachten dat de ‘versoepelende maatregel’ ons weer een stap terugwerpt in de tijd terwijl we net aan het opkrabbelen zijn. Het hoeft geen betoog dat het alternatief, nl. ’75 bezoekers per locatie’ alleen voor kleine filmtheaters met 1 zaal een optie is.

Concreet verwachten wij dat de branche van 20 september tot 31 december minimaal 70 mio minder gaat omzetten dan in dezelfde periode in 2019. Omzet die we hard nodig hebben om onze corona-schulden terug te betalen. Een derving van 70 mio is ruim 2x meer derving dan de 33 mio die we nu mislopen met beperkte capaciteit op basis van 1.5 meter. Dit is nog exclusief extra kosten die we moeten maken om de controles aan de deur verantwoord te laten verlopen. Bovendien komt dit verlies bovenop het stoppen van de compensatie-regelingen. Wij vragen dan ook met klem om:

  • òf de huidige 1.5 meter-oplossing voorlopig te handhaven. Als dit tot onoverkomelijke bezwaren leidt - wat wij ons niet kunnen voorstellen - laat het dan op z’n minst zo zijn dat het voorgenomen Kabinetsbesluit van 75 bezoekers per bioscoop/filmtheater locatie wordt opgetrokken naar 100 bezoekers per filmzaal;
  • òf de corona-steun voor bioscopen en filmtheaters te verlengen.

Ook wij willen de finish kunnen halen. Nederland heeft de afgelopen maanden laten zien weer graag en veilig naar de bioscoop te willen. Wij willen hen die mogelijkheid ook komende tijd, in het belangrijkste kwartaal voor de bioscopen, blijven bieden. Met de bestaande maatregelen kan dit veilig en herstelt onze sector zich spoedig.