Celluloid Junkie / HFN: bioscopen zijn geen bron van besmetting

Patrick von Sychowski schreef op Celluloid Junkie een interessante analyse over het aantal besmettingen in bioscopen met de titel CJ Analysis: The Number of COVID-19 Outbreaks Traced to Cinemas is Zero. Jeroen Huijsdens, van Holland Film Nieuws, schreef hier een korte Nederlandstalige samenvatting van. We delen deze hier graag met u:

Celluloid Junkie: bioscopen zijn geen bron van besmetting

Tot op heden is er wereldwijd geen enkele uitbraak van coronabesmettingen terug te herleiden naar bioscopen of filmtheaters. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van het online bioscoopplatform Celluloid Junkie."

Hoewel de website - die erom bekend staat de bioscoopsector te willen steunen - erkent dat het onderzoek misschien niet in alle opzichten waterdicht is, blijkt uit de manier van het verzamelen van informatie wel dat men zo grondig mogelijk te werk is gegaan.

Het onderzoek is gebaseerd op nieuwsberichten in media uit de gehele wereld aangevuld met informatie van een groot aantal vakorganisaties en bioscoopondernemingen én onderzoek en informatie van niet-bioscoop gerelateerde specialisten.

Hoewel gezegd kan worden dat bioscopen en belangenorganisaties niet gebaat zijn bij het verstrekken van informatie die het tegendeel zou aantonen, kan ook worden gezegd dat zij hun reputatie op de lange termijn flink zouden schaden door belangrijke informatie in eerste instantie achter de hand te houden.

In het onderzoek wordt gekeken naar voorbeelden uit onder meer Zuid-Korea, China, Canada en Duitsland. Ook wordt er stilgestaan bij plekken die juist wel een bron van infectie bleken te zijn, waaronder kerken.

Redacteur Patrick von Sychowski concludeert dat het aan het publiek is om te oordelen of het zich veilig voelt in de theaters en aan de politiek om te besluiten of bioscopen open mogen zijn - en onder welke voorwaarden - maar dat uit de verzamelde informatie blijkt dat bioscopen tot de veiligste inpandige ruimtes behoren als het gaat om de kans op coronabesmetting.