Bioscopen vragen extra financiële ondersteuning en stop de investeringsverplichting

Bioscopen vragen extra steun
Amsterdam, 3 november 2020

Nederlandse bioscopen en filmtheaters zijn goed in staat om bezoekers in coronatijd op een verantwoorde en veilige wijze te ontvangen. 

Maar als de politiek besluit dat bioscopen en filmteaters hun deuren moeten sluiten gaan er bioscopen en filmtheaters omvallen in de komende periode. Want een omzetderving van minimaal 60% of meer in vergelijk met vorig jaar: dat is gewoonweg niet vol te houden!

Net als andere sectoren (horeca, evenementen, vrije producenten) hebben bioscopen extra financïele ondersteuning heel hard nodig.

De NVBF roept de politiek op om bioscopen extra financieel te ondersteunen juist nu deze het zo hard nodig hebben! 

Daar komt nog bij dat de Minister van OCW een wetsvoorstel gaat indienen bij de Tweede Kamer die verplicht dat bioscopen 3% van hun omzet investeren in Nederlandse films. Het wetsvoorstel is in consultatie gebracht en kan worden nagelezen op https://www.internetconsultatie.nl/investeringsverplichting

 Het is onbegrijpelijk dat het wetsvoorstel er ligt:

  • de bioscopen staan met hun rug tegen de muur in deze ongekende crisistijd. Hoe kan de politiek nu verwachten dat een investeringsverplichting van 3% op de omzet mogelijk is? Het duurt jaren voordat de bioscopen weer op enig niveau terug zijn n.a.v. de huidige crsisis zo is de verwachting. Bovendien is er op dit moment nog totaal geen zicht op hoe lang de huidige crisis gaat duren.

  • de bioscopen ondersteunen de Nederlandse film al decennia. Dit is nog eens vastgelegd in een ook door de Minsiter van OCW ondertekend BTW-document uit 2018. In dat jaar is afgesproken dat de bioscopen 50% meer bijdragen aan de Nederlandse film. Twee jaar na ondertekening (2020) schroeft de Minister de financiële eisen verder op. Wij zeggen: het is genoeg. Meer kunnen wij niet afdragen.

Daarom roepen wij het Kabinet en de Tweede Kamer op om af te zien van een 3% - investeringsverplichting voor bioscopen in Nederland.