Betreft: aanscherping Corona maatregelen

Maandag 21 september jongstleden zijn er nieuwe Corona maatregelen in een aantal veiligheidsregio's voor bioscopen en filmtheaters ingegaan. Daarbij mogen bioscopen en filmtheaters na 0.00 uur geen nieuwe bezoekers meer toelaten en om 01.00 uur moeten de bioscopen en filmtheaters gesloten zijn. Ook mogen zij niet eerder dan 06.00 uur te openen.

Als branchevereniging van alle bioscopen en filmtheaters in Nederland spreken wij ons nadrukkelijk uit tegen deze nieuwe maatregelen voor onze sector, omdat de bioscopen en filmtheaters naar ons idee onterecht in een lijn worden genoemd met coffeeshops, shisha-lounges, casino's, speelhallen, studentenverenigingen en stripclubs. Binnen alle bioscopen en filmtheaters is sprake van een vaste stoelopstelling waardoor de 1,5 meter maatregelen goed kan worden gehandhaafd. Bovendien wordt er gewerkt met een strak protocol, die de veiligheid van bezoekers en medewerkers garandeert. De bronventilatie is daarbij van essentieel belang, hierdoor wordt er louter verse lucht de zaal binnen gebracht. Daarnaast zitten bezoekers stil en kijken een kant op . Ook wordt bij bezoekers vooraf navraag gedaan over Covid-19 verschijnselen en worden bezoekers met hun contactgegevens geregistreerd t.b.v. bron- en contactonderzoek.
De nieuwe maatregelen zijn volstrekt onnodig voor onze branche en zorgen voor een verdere verslechtering van de toch al benarde situatie waar de branche in verkeert.

Wij hebben de overheidsinstanties verzocht de aanscherping van de maatregelen voor de bioscopen en filmtheaters dan ook te heroverwegen en daarbij rekening te houden met bovenstaande in het kader van mogelijke nieuwe besluitvorming.

Lees ook de bijlage: Praktijkvoorbeeld GGD Bron- en contactonderzoek Pathé Nederland

Download dit nieuwsbericht als pdf.

Onderwerp: Praktijkvoorbeeld GGD Bron- en contactonderzoek Pathé Nederland

Als onderdeel van het met de ministeries afgestemde brancheprotocol bewaren we gedurende twee weken de contactgegevens van alle bezoekers die in de bioscoop een film bezoeken ten behoeven van bron- en contactonderzoek. Tot dusver zijn er bij Pathé tussen de 10 en 15 personen naar de bioscoop geweest waarbij de GGD bron- en contactonderzoek heeft uitgevoerd, omdat er sprak was van besmetting met het COVID-19 virus. Uit géén van deze bron- en contactonderzoeken is gebleken dat er een nieuwe besmetting binnen onze bioscoopcomplexen heeft plaatsgevonden. De maatregelen die wij als branche nemen ter voorkoming van verspreiding van het Coronavirus blijken dus goed te werken.

Naast de in het protocol afgesproken maatregelen wordt daarnaast 100% buitenlucht de bioscoopzalen ingeblazen, er wordt géén lucht gerecirculeerd. Hierdoor wordt de lucht optimaal ververst en wordt de lucht in de zaal elke tien minuten volledig ververst.