Alleen grotere bioscoopzalen geholpen met de aangekondigde versoepeling.

Vrijdag werd bekend dat het kabinet de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen op zaterdag 26 juni in plaats van op dinsdag 30 juni wil doorvoeren. Dat betekent dat er geen maximum aantal bezoekers per zaal meer zal zijn waarbij nog wel rekening moet worden gehouden met de 1,5 meter situatie.

Bioscopen en Filmtheaters zijn blij dat de versoepelingen doorzetten en er eerder dan gepland meer mensen in een zaal mogen worden toegelaten. Echter alleen de grotere zalen zijn hiermee geholpen. Een bioscoopzaal in Nederland heeft gemiddeld zo’n 150 stoelen. Op basis van de 1,5 meter situatie kunnen er nog steeds maar 50 bezoekers plaatsnemen, zoals nu ook het geval is.

Wil de sector echt baat hebben bij de versoepelingen, dan moet de 1,5 meterregel (deels) worden losgelaten. Een eerste stap zou daarbij kunnen zijn dat iedere stoelenrij kan worden benut zonder de 1,5 meter afstandtussen de rijen zelf. "Alleen de grotere zalen zijn met deze nieuwe versoepeling geholpen. Dan praten we over slechts zo’n ruim honderd zalen op een bestand van circa 1000 zalen. Het is noodzaak dat hier snel verandering inkomt” reageert Gulian Nolthenius van branchevereniging NVBF.

De sector rekent erop dat verdere versoepelingen snel zullen komen. Om een bioscoop of filmtheater te bezoeken om daar een film te zien hoeven bezoekers geen sneltest te doen.

 

----

Dit bericht kunt u ook in pdf downloaden.