3,5 miljoen euro voor Abraham Tuschinski Fonds

De coronabeperkingen hebben niet alleen directe gevolgen maar ook indirecte. Daarom is er vorige week besloten dat er 3,5 miljoen euro naar het Abraham Tuschinski Fonds (ATF) gaat om de productie van Nederlandse films steunen. De toezegging maakt deel uit van een breder pakket van extra steunmaatregelen ter waarde van 56,5 miljoen euro om de culturele sector te helpen.

Leden van de NVBF en FDN betalen al jaren via het btw-convenant een afdracht per verkocht filmticket. De afgelopen twee jaar is het filmbezoek in Nederland fors teruggevallen en de bijdrage van exploitanten en distributeurs (15 cent per verkocht ticket) is daarom veel kleiner geworden. In december is daarom besloten de betreffende aanvraagronde voor producenten helemaal te laten vervallen.

In februari 2021 stelde de toenmalig minister Van Engelshoven al 5 miljoen euro beschikbaar aan het ATF om de filmsector te helpen. Staatssecretaris Uslu komt de sector nu ook tegemoet met steun aan het private fonds. Dat blijkt uit de brief die vorige week naar de Tweede Kamer is gegaan. Lees meer op de site van Holland Film Nieuws.