100-jarig jubileum Theater Tuschinski gevierd

Filmklassiekers krijgen inleidingen van o.a. Thom Hoffman en Martin Koolhoven, en ook zijn er speciale avonden en bijzondere activiteiten

Theater Tuschinski, door Time Out magazine uitgeroepen tot mooiste bioscoop van de wereld, bestaat op 28 oktober 100 jaar. Opgericht door Abraham Tuschinski als “lustoord, een oase van luxe en genot toegankelijk voor iedereen”, is 100 jaar later de authenticiteit en grandeur nog steeds overal in het theater te ervaren. Het eeuwfeest wordt door Pathé gevierd met een reeks aan bijzondere activiteiten. Tijdens de jubileummaand keren oude en moderne klassiekers terug in Tuschinski, zoals de beste Charlie Chaplin-films, La Vita è Bella, Soldaat van Oranje, Turks Fruit, Inside Out en Fight Club. Martin Koolhoven en Thom Hoffman leiden hun favoriete klassiekers in, en Schindler’s List krijgt een live muzikale inleiding door Maestro Jules. Daarnaast vinden nog tal van andere activiteiten plaats zoals theatrale rondleiding met oud-portier Fritz die vanuit 1921 bezoekers rondleidt, een jubileumboek en -puzzel en de start van de theatertour van René Mioch. 

Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé: “We zijn enorm vereerd dat het prachtige Theater Tuschinski in oktober haar ivoren jubileum mag vieren. Pathé Tuschinski is onze trots en ons vlaggenschip. De architectuur en interieur van dit bijzondere monumentale pand is in de afgelopen eeuw perfect in stand gebleven. Als bezoeker stap je echt de jaren ’20 binnen, maar met de techniek en comfort van nu. Pathé zorgt er al 25 jaar voor dat de grandeur en authenticiteit wordt behouden, waardoor een bezoek aan Tuschinski na 100 jaar nog steeds een unieke beleving is en blijft. We vieren deze maand dat de grandeur van Theater Tuschinski, getrouw aan het gedachtengoed van Abraham Tuschinski, nog steeds toegankelijk is voor iedereen. En dat blijven we ook de komende 100 jaar in stand houden voor al onze bezoekers.

Lees het hele bericht hier in het persbericht van Pathé.

Ook KLM eert het theater met het 102e KLM-huisje; zoals elk jaar maakt KLM op haar verjaardag, 7 oktober, het nieuwe huisje bekend. Dit jaar is er een Delftsblauwe miniatuurversie van Theater Tuschinski in Amsterdam gemaakt. Dit huisje wordt in de World Business Class van KLM aan passagiers uitgedeeld.

De bekendmaking van het nieuwe huisje komt drie weken voordat Tuschinski het honderdjarig bestaan viert. De schitterende bioscoop werd namelijk op 28 oktober 1921 geopend door de Poolse immigrant Abraham Icek Tuschinski. Samen met Hermann Ehrlich en Hermann Gerschtanowitz had hij al een bioscoopimperium opgebouwd in Rotterdam toen Tuschinski zijn oog liet vallen op een stuk grond bij de Munt in Amsterdam.

Lees het hele bericht bij Pathé: KLM onthult huisje 102: Theater Tuschinski in Amsterdam